Opraštam, ne zato što ti zaslužuješ oprost, već zato što ja zaslužujem mir | TRAGOVI ISTINE - TRAGOVI ISTINE 2021

Header Ads

Opraštam, ne zato što ti zaslužuješ oprost, već zato što ja zaslužujem mir | TRAGOVI ISTINE

kako i zašto iskreno oprostiti

Opraštam, ne zato što ti zaslužuješ oprost, već zato što ja zaslužujem mir 

Ponekada je jako teško oprostiti pogotovo osobama koje su nam bliske. Upitno je dali svi zaslužuju oprost, ali odluku na oprost čovjek mora da donese radi sebe, da bi pronašao ponovno svoj unutarnji mir.

Istina je da svi oni koji su nas povrijedili ili će pak pokušati da nas povrijede u budućnosti čine to ciljano, odnosno svjesni su onoga što rade. Stoga i mi bi trebali biti svjesni da moramo da oprostimo, ako ne radi njih onda radi sebe. Sam čin praštanja će od nas napraviti boljega čovjeka i spasit će nas od negativnih misli, od negativnog načina razmišljanja, od kušnje u kojoj se nalazimo u tome trenutku. Samim time naš um će da ostane smiren i tragovi našega životnoga puta na koji smo se odlučili mogu samo da postanu vidljiviji i jasniji. 

Postoje dvije vrste oprosta, ona kada oprostimo i pružimo drugu šansu ali također i ona kada oprostimo ali nastavimo dalje bez osobe koja nas je povrijedila. Mudrost je znati koji oprost kada i kako koristiti, stoga budite pažljivi prilikom odabira načina na koji opraštate nekome. Nikada ne dozvolite da vas gaze, jer ako dopustite sebi da vas gaze onda vi više niste dobra osoba nego budala. Stoga mudrost leži u znanju kada nekome zaista zatvoriti vrata i isključiti ga kompletno iz života.

Opraštamo, ali ne prihvaćamo ponašanje druge osobe i to joj treba svjesno dati do znanja, da je prešla granicu koja se ne prelazi, granicu koju smo mi povukli. To također ne znači da više vjerujemo toj osobi nego to radimo isključivo radi toga da bi mogli nastaviti dalje živjeti. Oprost je ništa više neko zaštitni mehanizam, mehanizam koji čovjeku u svakom trenutku donosi njegov mir ali također mehanizam koji većina nikada ne nauči koristiti nego budu proždrti mržnjom trenutka. 

Sva snaga života leži u jednoj jednostavnoj stvari, u stvari koja se zove oprost, u oprostu koji smo poklonili osobi koja je znala što radi, osobi kojoj nije bilo žao i isprici koju smo prihvatili a nikada nismo dobili.

Nema komentara

Ako neki od našega sadržaja budi u Vama sumnje, kontaktirajte nas.

Svako kopiranje i neovlasteno koristenje Postova je strogo zabranjeno.. Pokreće Blogger.