Glavni Znak ZAVISTI kojega većina NE PRIMJEĆUJE | TRAGOVI-ISTINE.COM - TRAGOVI ISTINE 2021

Header Ads

Glavni Znak ZAVISTI kojega većina NE PRIMJEĆUJE | TRAGOVI-ISTINE.COM

kako prepoznati zavist

Glavni Znak ZAVISTI kojega većina NE PRIMJEĆUJE

Glavni znak zavisti je jako jednostavan i jako ga je lako primjetiti no nažalost većina nas ga nikada ne nauči čitati. Ovaj znak nas u većini slučajeva zbunjuje, jer oni koje smatramo prijateljima, rođacima nas u većini slučajeva žale kada nam se nešto loše desi. 

Pokušajmo to dočarati jednim jednostavnim primjerom. Recimo da se osoba prilično hladno odnosila odnosno ponašala prema nama. Možda su riječi te osobe bile hladne u smislu da su bile oštre, ili nas je pak kritikovala ili nas je čak možda ismijavala. Nikada nas nije podržavala u našim ambicijama, nikada nas nije hvalila. Ali čim nam se desilo nešto loše njeno ponašanje prema nama se automatski promjenilo.

Radi ove zadnje promjene u nama se rodila sumnja. Sumnja da smo možda sve pogrešno shvatili ili pak da se ta osoba promjenila. Da je postala dobra prema nama, počela se zanimati za nas, ispituje nas što se to dešava u našem životu, dijeli nam savjete, uzdiše na naše poteškoće pa čak nam nudi i pomoć. Malu pomoć, ali ipak pomoć ! I samim time ta osoba ponovno dolazi do informacija kako smo toliko pogriješili i našli se u nevoljama. Ili pak kako smo narušili svoje zdravlje ili kako nas je napustila nama bliska osoba i otišla na drugi svijet. Ili možda saznaje da nas je muž ili žena napustila. Ako govorimo o zadnjem slušaju odnosno o razvodu u većini slučajeva ova osoba staje na našu stranu a osuđuje drugu svakakvim pogrdnim imenima tipa, kakav nitkov, postavljajući pitanje što je rekao/rekla na kraju ili pak kako smo se osjećali !

Ovakvu vrstu suosjećanja ljudi u većini slučajevu počinju pokazivati tek kada se druga strana nađe u problemima. Odjednom se probudio interes, zanimanje za nas a mi smo sumnjali da je osoba zavidna. I znajte NAŠE SUMNJE SU BILE TOČNE ! Razlog tome je što zavidnik osjeća bol kada nekome zavidi. Naime u tome trenutku se aktiviraju ista područja mozga i to ona područja koja su odgovorna za fizičku bol. U suštini tu osobu zavist toliko boli isključivo iz razloga što nas mrzi cijelom svojom dušom. Poznati svjetski Antropolozi to opisuju ovako: zubi se stiskaju, osoba postaje napeta, pesnice zavidnika se stiskaju, mučno i bolno mu je da vidi naš uspjeh, naš prosperitet, napet je. 

Samim time kada vidite da osoba koja u razgovoru sa vama to počinje da radi, znajte da će početi da se dešavaju loše stvari. Ali znajte da za zavidnika te stvari su ništa više nego olakšanje, ono što ga opušta. Bol nestaje ali isključivo iz toga razloga što osoba više nema na čemu da nam bude zavidna, jer mi se nalazimo u problemima. Osjećamo se loše, a on radi toga što se mi osjećamo loše naprosto uživa. To i jeste razlog iznenadnog interesovanja za naš život, jer se zavidna osoba tim detaljima hrani, uživa u detaljima naše patnje, u takvim trenutcima koji su za nas naravno tešku, zavidna osoba je čak spremna i da nam oprosti, kako bi nam malo pomogla, kako bi uživala u očaravajućem spektaklu nesreće i gubitka, ili pak stida i boli. 

Znajte da nas zavidnik uvijek potječe da govorimo o nesreći koja nas je zadesila. A kada se problem riješi i teška vremena prođu, sve će se vratiti odnosno biti onako kako je bilo i prije i tako će nas zavidna osoba ponovno početi tračati, govoriti nam iza leđa, gledati na nas prodornim očima i naravno da ne zaboravimo, omalovažavati. 

Znajte da je ovo glavni znak zavisti. Samo osoba kada se zadesi u nesreći ili pak tuzi, gubi svijest i naša zapažanja su onda jako ograničena. Samim time radi toga što smo pogođeni nesrećom u većini slučajeva i prihvaćamo pomoć odnosno utjehu zavisnika, iako naša kompletna duša protiv toga protestuje. Možda radi toga što nas većina misli da je čak i takva vrsta " suosjećanja " bolja od mržnje. Ali opet, dali treba da budemo iskreni sa osobom koja se hrani našom nesrećom, patnjom ili pak našim gubitkom ?

Nema komentara

Ako neki od našega sadržaja budi u Vama sumnje, kontaktirajte nas.

Svako kopiranje i neovlasteno koristenje Postova je strogo zabranjeno.. Pokreće Blogger.