NJEMAČKA NAMAGARČENA: 6 MILIONA ZAŠTITNIH MASKIH namjenjenih Njemačkoj bez traga nestalo u KENIJI - TRAGOVI ISTINE 2021

Header Ads

NJEMAČKA NAMAGARČENA: 6 MILIONA ZAŠTITNIH MASKIH namjenjenih Njemačkoj bez traga nestalo u KENIJI

Njemaška namagarčena


 6 MILIONA ZAŠTITNIH MASKIH namjenjenih Njemačkoj bez traga nestalo u KENIJI

Njemačke novine Welt prenose kako Spiegel izjavljuje da je na aerodromu u Keniji izgubljena isporuka od 6 miliona respiratornih maskih koje su Njemci kupili radi suzbijanja korona virusa. Insajderi već imaju sumnje o kome bi se moglo raditi a jedan od njih je i sam proizvođač maski. 


Na aerodromu u Keniji nestalo je 6 miliona respiratorni maskih koje su trebale biti isporučene Njemačkoj. Prenosi " Spiegel " pozivajući se na insajderske informacije i potvrdu glasnogovornice Ministarstva obrane. 

Narudžba sa maske tipa FFP2 sa filtrom čestica trebala je stići u Njemačku 20. Ožujka.

Prema izvješću, insajderi sumnjaju da su isporuku ukrali kriminalci ili da bi proizvođač mogao naknadno pregovarati o povoljnijoj cijeni na drugome mjestu u potrazi za zaštitnom robom i tamo bi je mogao isporučiti. 


U vojnom izvješću napisanom o incidentu jednostavno je rečeno da maske nisu isporučene " jer je roba nestala u zračnoj luci u Keniji ". U skladu s tim, sada se od proizvođaća traži da objasni " okolnosti i događaje ". Financijske štete nije bilo jer su maske trebale biti plaćene prema isporuci.

Vladini dužnosnici rekli su WELT-u da je ugovor o isporuci zaštitnih maski sklopila Generalna carinska uprava koja izvještava Ministarstvo Financija, a ne ured za nabavu Bundeswera ( Njemačke vojske ). Srećom po Njemce, novac još nije tekao. Što se točno dogodilo - krađa na licu mjesta ili sumnjivi dobavljač - carina još uvijek razjašnjava. Spiegel je od tada ispravio svoje izvorno izvješće u skladu sa time.


Također u Belgiji je nestalo 6 miliona FFP2 maskih za disanje. Međutim u Belgijskom slučaju okolnosti su kristalno jasne: zemlja je uništila zaštitnu opremu prošle godine, nekoliko mjeseci prije izbijanja pandemije, navodi se u izvješću lisa " Le Vif ". Belgijskim maskama je istekao rok uporabe jer su bile kupljenje prije deset godina sa ciljem zaštite od svinjske gripe. Nadležno ministarstvo je smatralo preskupim da kupe nove.

Nema komentara

Ako neki od našega sadržaja budi u Vama sumnje, kontaktirajte nas.

Svako kopiranje i neovlasteno koristenje Postova je strogo zabranjeno.. Pokreće Blogger.