10 Savjeta Mikhaila Labkovskog Kako biti Sretan | Tragovi Istine - TRAGOVI ISTINE 2021

Header Ads

10 Savjeta Mikhaila Labkovskog Kako biti Sretan | Tragovi Istine

 

Kako biti Sretan Tragovi Istine 2021
10 Savjeta Kako biti Sretan


Predstavljamo Vam 10 Savjeta jednog od najpopularnijih Ruskih psihologa Mikhaila Labkovskog na temu sreće odnosno kako biti sretan i kako uživati u životu. Također će biti priče o tome zašto smo nesretni, koje prepreke nam se nalaze na putu ali također što treba da uradimo da bi bili sretni !


1. Prestanite da se sažalijevate

Kada razgovarate sa drugima o svojim problemima, što pokušavate sa time postići ? Želite da vas drugi žale, a ne i da riješite svoje probleme ? Taj začarani krug patnje je jedna od karakteristika modernog čovjeka.  Zar nije lakše da patimo nego da budemo sretni ? Mentalno zrdav i jak čovjek ili prihvata trenutnu situaciju ili je mijenja. Samo živčan odnosno neurotičan čovjek ne prihvaća ali također i ne želi da mijenja neugodnu situaciju u kojoj se nađe. Ovdje se ne govori o fizičkim bolestima radi koji čovjek nije u stanju da uživa u životu nego o psihološkim, zato što zdrava osoba želi da se izliječi dok neurotična je ta koja želi da pati, jer to je njen razlog za samosažalijevanje. Neke neurotične osobe su čak spremne da idu do te granice da su u stanju željeti sebi da umru jer liječenje bi za njih predstavljalo uživanje !

2. Ne plašite se biti sretni 

Većina nas živi u porodicama u kojima se nikada ne govori o sreći, gdje nije dobro pričati o tome kako sve ide po planu i kako se nemamo na što požaliti. Nesposobnost roditelja da se smiju ili pak raduju se direktno prenosi na djecu pa tako već u maloj dobi trujemo djeci mozak i postavljamo im standarde kako je normalno neuživati u životu. Naravno pošto su djeca odlični učenici, ona to sa vremenom i nauče i misle da je život tako i uređen. Također još jedna od karakteristika modernog neandertalca je ta da ako nam trenutno sve ide po planu i ako nam trenutno sve ide dobro, nekada kasnije ćemo to sve da platimo. Moderni čovjek se plaši da uživa u životu i nažalost sreću povezuje sa nečim lošim.

3. Ne pomažite svima

Želja da se pomogne drugome čovjeku je jedan od razloga zašto ljudska rasa nije izumrla. Ali želja modernog čovjeka da pomogne nekome drugome je iskvarena i izopačena, jer moderan čovjek vjeruje u to da samo ako pomogne nekome drugome, taj drugi će biti u stanju da ga voli. Želja da se pomogne drugome čovjeku kod modernoga čovjeka se vrti oko interesa. Moderni neandertalac kroz pomoć drugima pokušava da podigne svoje samopoštovanje. Stoga ako drugi ne traže vašu pomoć, ostavite ih na miru i ne mješajte se u njihov život. Rađe se koncentrirajte na one kojima je pomoć zaista potrebna. 

4. Razlikujte stvarne probleme od izmišljenih

Razlika između zdravog i neurotičnog čovjeka je ta da se zdrav čovjek brine i riješava stvarne probleme, dok neurotičan umjesto da se fokusira na stvarne probleme, se bavi problemima koji ne postoje. U jednu ruku možemo reći da je to neka vrsta hobija - izmisliti sebi problem i onda radi njega patiti cijeli dan. 

5. Ne miješajte ljubav i ovisnost

Ni jedan čovjek nikada neće da odbaci ono što voli. Sjećam se priče koju sam negdje pročitao na internetu o sobi koja je pušila 37 godina i to 3 kutije cigareta na dan. Kada mi je doktor rekao da bi uskoro mogao da dobijem srčani udar ostavio sam ih na sat i četrdeset minuta. Cigarete sam ostavio tek kada sam sam sebi rekao da ih više ne volim, nego da sam jednostavno od njih samo ovisan. Neurotična osoba nije u stanju da razlikuje ljubav od ovisnosti. 

6. Ne govorite, ako vas ne pitaju 

Ako odgovorate na pitanja koja vam nisu postavljena tada sugovorniku dajete do znanja da ste nesigurna i zabrinuta osoba. Pa tako prolazim ja jednom sa svojom djevojkom pokraj prodavnice koja se zove " Garderoba " kad ona kaže " Jao, kakva divna haljina ", a poslije par minuta moje šutnje " Znala sam da nisi pravi muškarac ". Naravno da je tražila da ju joj kupim, ja bih je kupio, ali ako u takvim sutacijama odmah potegnete za novčanikom. znajte da ste vi nesiguran čovjek.

7. Mijenjajte sebe, a ne druge

Ovo se prije svega naravno odnosi na odgajanje djece. Znajte da nikada ne možete ne radeći nešto na sebi odnosno ne mjenjajući sebe, raditi nešto sa djecom, odnosno raditi ( mijenjati ) nešto na svome djetetu. Djeca ne usvajaju ono što vi govorite nego naprotiv ono što vi radite ali također i kako se ponašate prema drugima. Vaša djeca su odraz Vas. 

8. Rutina nije uvijek loša

Ja se bavim rutinom odnosno držim predavanja već 35 godina i osjećam se sjajno u svojoj koži jer sam konzervativan čovjek. Sjetite se samo što je Rabinovič pitao zatovrenike: " Zašto stalno hodate po ćeliji, mislite, ne sjedite ?". Neurotičari nisu u stanju da mirno ( spokojno ) žive, oni stalno nešto mijenjaju, plaše se kako nešto neće uspjeti, stiču najveći stepen obrazovanja. Ako im se kojim slučajem ukaže mogućnost da ništa ne rade, onda je njima neugodno. 

9. Radite samo ono želite

Klasičan primjer ovoga je igra sa djecom, jer morate sa njima da se igrate, jer ako se ne igrate sa njima onda vi niste ni dobar roditelj ali također niti dobar čovjek. Prestanite ovo da radite ! Kada želite sa njima da se igrate, igrajte se, ako ne želite, onda se ne igrajte. Sve i jedno djete zna kada Vi zaista i iskreno želite da se sa njim igrate, stoga osjećaj krivice koje će dijete da osjeća nije ljubav. Igrajte se sa svojom djecom kada vi to želite i koliko vi to želite. I bez toga imate gomilu obaveza. 

10. Lakše se odnosite prema kritikama

Zamislite da se nalazite u sljedećoj situaciji, sjedite u metrou a kroz vrata ulazi stara baka. Cjeli vagon vas gleda sa prezirom, a vi se radi toga katapultirate sa svoga mjesta i ustupate joj svoje mjesto iako to niste željeli uraditi. Zašto ste to uradili, jer baka nije tražila da ustanete ? Ovdje se radi o niskom samopoštovanju ali također i strahu od osude odnosno strahu od tuđeg mišljenja. Uzmite to kao eksperiment i ne ustajte, ostanite sjediti ako zaista i iskreno ne želite ustati. Zer je bitno što govore da ste bez savjesti, kako možda takvo smeće od osobe nikada nisu sreli, ne ragujte, jer to je njihovo mišljenje. Sa vremenom ćete shvatiti kako tuđu osudu možete da ignorišete i kako vam ona uopšte nije važna. 

Nema komentara

Ako neki od našega sadržaja budi u Vama sumnje, kontaktirajte nas.

Svako kopiranje i neovlasteno koristenje Postova je strogo zabranjeno.. Pokreće Blogger.